HVILKEN STIL PASSER TIL DIT HJEM?

BESTIL KATALOG HER
inredning_hela_hemmet3-529x375

INDRETNING TIL HELE HJEMMET

En gennemgående stil skaber ro og harmoni i hjemmet. Det samme gælder en indretning, der integreres med husets arkitektur. I hvert fald hvis du spørger os. Det vigtigste er, at du får det, som du vil – stilbrud er et undervurderet virkemiddel. Men det skal gøres med omtanke og med finesse og kræver både planlægning og indsigt.Kvänum har unikke muligheder for at tilpasse indretningen til hver eneste krog i kundens hjem – køkken, soveværelse, børneværelse, badeværelse, arbejdsværelse, bibliotek, vinkælder, grovkøkken og bryggers. Og det er som sagt dig, der bestemmer, hvor skabet skal stå.


Stilguide-529x350

LILLE STILGUIDE

Karl Johan, Jugend, 20’ernes klassicisme eller modernisme. En herregård fra 1800-tallet, en herskabslejlighed, en villa fra 20’erne eller funkis fra 30’erne og 40’erne – hver tidsperiode har sin arkitektur og sit udtryk. I mere end 95 år har Kvänum udvidet og fordybet sit kendskab til traditionelle stilarter. Vi bygger levende historie hos kunden og styrker udtrykket.Kvänum er kendt for sine stabile låger og skuffer med gerede hjørner. Indenforliggende modeller fremhæver arkitektur fra århundredeskiftet. Fra 20’erne og frem er det falsede modeller, der skal til. Vi er tro mod historien og dens udtryk, samtidig med at vi kombinerer den med moderne kvalitet og funktion. Skandinavisk enkelthed og tidløs skønhed er kendetegnende for vores traditionelle indretning. Produkterne passer lige godt i gamle huse som i nye.

large_Sundby_rokgra_2-1-529x353

ÅRHUNDREDESKIFTE

1800-tallet var stoppede puder og mørkbejdset træ, medaljontapeter, stuk, tunge tekstiler, moseeg og ciselerede greb. Uanset om man så kalder det Karl Johan, empire eller biedermeier. Ved udgangen af det 19. århundrede begyndte der at ske noget. Det startede med kunst- og håndværksbevægelsen (Arts and Crafts) i England og fortsatte med jugend, secession, stile floreale, art nouveau eller liberty style – kært barn har mange navne.Luft og lys, skrev Strindberg. Det nye århundrede gjorde entré med bølgende linjer og bugtende ranker. I Sverige genopdagede man den gustavianske arv. Indretning og inventar blev lysere. Idealet var Carl Larssons akvareller fra Sundborn. Det er lige til at blive inspireret af.


large_Sparre_dimgra-1-529x352

20’ERNES KLASSICISME

Allerede omkring 1910 fornemmede man en forsigtig reaktion mod århundredeskiftets stil. Den blev strammere og mindre ornamenteret – der var med andre ord færre ranker og blade. Man har kaldt det for 20’ernes klassicisme. Husene havde referencer til antikken og 1700-tallets Sverige i form af pilastre og lunette-vinduer. Man havde en påfaldende fornemmelse for farver og materialer.

Flere og flere byggede selv, typehuse begyndte at blive populære, og en standard begyndte at tage form. Interiøret i huse og bylejligheder blev enklere og mere strømlinet. Indretningen skulle være praktisk og hygiejnisk. 20’ernes klassicisme banede vejen for funkis. Men århundredeskiftets stil blev hængende. Høje skabe og låger med glatte fyldninger og enkle profiler, marmor, kvadratiske hvide klinker med smal fuge, paneler i perlestaf og skakternet gulv er kendetegnende for 20’erne.


large_Baner_dunvit-1-529x400

FUNKIS

Stockholmsudstillingen i 1930 blev gennembruddet for modernismen i Sverige. Det praktiske var smukt – enkle former, rene flader. Krummelurer, ranker og ornamenter var en saga blot. I folkemunde blev “funktionalisme” til “funkis”. Møblement og tekstiler fulgte ofte med fra århundredeskiftet. Men i et rum var det funkissen, der regerede med sine lige linjer og glatte flader. Køkkenet blev til et lille laboratorium. Der blev introduceret nye materialer. For at opnå den helt rigtige funkisfornemmelse ordinerer vi skabslåger med overfals samt glasskuffer til tørvarer, glatte klinker, køkkenbordplade i rustfrit stål, stikkontakter i bakelit og klikhåndtag.

large_Baner_dunvit_2-1-529x406

RETRO

Visse idéer er for gode til at gå i glemmebogen. Da vi i sin tid tegnede køkkenlågen Banér, var der ingen, der havde regnet med, at den stadig ville pryde skabe langt ind i det nye årtusinde. Før den blev adlet, hed lågen slet og ret Slät (“Glat”). Stilen var stram. Det var i 40’erne og 50’erne. Den svenske velfærdsmodel i form af “folkhemmet” begyndte at tage form. Kvänums retroserie ligger i forlængelse af funkisstilen: enkel, ukompliceret og praktisk. Vinklede skabe med mindre dybe hylder i bunden og skydelåge er et must. Under overfladen finder man vores førsteklasses håndværk.


Grip_rokt_ek_Bergen-529x334

INNOVATION

Det første år i det nye årtusinde bød på et radikalt anderledes design. I løbet af et århundrede har køkkenet forvandlet sig fra at være et tilberedningsområde til at være en salon, hvor værter omgås med sine gæster. De nye technokøkkener i kompositmaterialer er karakteriseret ved minimalisme med glatte flader, skjulte funktioner og åbne rum. Ingen trend eksisterer i et vakuum. Den nye minimalisme hentede inspiration fra den italienske 50’er-stil og ikke mindst fra det amerikanske Case Study-projekt – en serie eksperimenter, der blev udført i årtierne efter anden verdenskrig. Glashusene, der klamrer sig til klippeskråningerne over Stillehavet uden for Los Angeles og San Francisco, har i dag opnået kultstatus. Case Study-æstetikken var til gengæld kraftigt påvirket af den spartanske og enkle japanske indretningskunst.