HVILKEN STIL PASSER TIL DIT HJEM?

inredning_hela_hemmet3-529x375

INDRETNING TIL HELE HJEMMET

En gennemgående stil skaber ro og harmoni i hjemmet. Det samme gælder en indretning, der integreres med husets arkitektur. I hvert fald hvis du spørger os. Det vigtigste er, at du får det, som du vil – stilbrud er et undervurderet virkemiddel. Men det skal gøres med omtanke og med finesse og kræver både planlægning og indsigt.Kvänum har unikke muligheder for at tilpasse indretningen til hver eneste krog i kundens hjem – køkken, soveværelse, børneværelse, badeværelse, arbejdsværelse, bibliotek, vinkælder, grovkøkken og bryggers. Og det er som sagt dig, der bestemmer, hvor skabet skal stå.

Stilguide-529x350

LILLE STILGUIDE

Karl Johan, Jugend, 20’ernes klassicisme eller modernisme. En herregård fra 1800-tallet, en herskabslejlighed, en villa fra 20’erne eller funkis fra 30’erne og 40’erne – hver tidsperiode har sin arkitektur og sit udtryk. I snart 90 år har Kvänum udvidet og fordybet sit kendskab til traditionelle stilarter. Vi bygger levende historie hos kunden og styrker udtrykket.Kvänum er kendt for sine stabile låger og skuffer med gerede hjørner. Indenforliggende modeller fremhæver arkitektur fra århundredeskiftet. Fra 20’erne og frem er det falsede modeller, der skal til. Vi er tro mod historien og dens udtryk, samtidig med at vi kombinerer den med moderne kvalitet og funktion. Skandinavisk enkelthed og tidløs skønhed er kendetegnende for vores traditionelle indretning. Produkterne passer lige godt i gamle huse som i nye.

large_Sundby_rokgra_2-1-529x353

ÅRHUNDREDESKIFTE

1800-tallet var stoppede puder og mørkbejdset træ, medaljontapeter, stuk, tunge tekstiler, moseeg og ciselerede greb. Uanset om man så kalder det Karl Johan, empire eller biedermeier. Ved udgangen af det 19. århundrede begyndte der at ske noget. Det startede med kunst- og håndværksbevægelsen (Arts and Crafts) i England og fortsatte med jugend, secession, stile floreale, art nouveau eller liberty style – kært barn har mange navne.Luft og lys, skrev Strindberg. Det nye århundrede gjorde entré med bølgende linjer og bugtende ranker. I Sverige genopdagede man den gustavianske arv. Indretning og inventar blev lysere. Idealet var Carl Larssons akvareller fra Sundborn. Det er lige til at blive inspireret af.

»
Dalby_sotgra_oslo_3_web-529x529
large_Broby_dimgra-1-529x328
Handmalat-529x260
Hos Kvänum har vi fokus på helheden – hjemmets overordnede stil, rummets størrelse, loftshøjden … Låger og lister med profiler, toplister med hulkehl, brede karme, søjler, fasede klinker og brædder på væggen er vigtige bestanddele i en stil fra århundredeskiftet. Det gælder også materialevalget: knopper i porcelæn, konkave greb i tin, en vask i et keramisk materiale og en bordplade i marmor er i den grad Belle Époque.

TIDSTYPISK KONSTRUKTION

Indtil starten af 1900-tallet blev indretning pladsbygget, og i denne periode var låger og skuffer typisk placeret indvendigt i skabskabinettet. Den såkaldt indenforliggende indretning er hos Kvänum kendetegnet ved, at vi ikke har taget nogen genveje for at forenkle disse traditionelle produkter. Konstruktionen adskiller sig fuldstændig fra normale moderne køkkener og enklere traditionelle versioner.
Ud over lågernes placering indvendigt i kabinettet er der andre detaljer, som er typiske for århundredeskiftet, fx at låger og skuffefronter er adskilt fra hinanden med tidstypiske lister, samt at lågerne lukker mod bunden af skabet i stedet for eksempelvis mod enklere lister. Den solide fornemmelse består i høj grad også af, at disse modeller ofte indrammes af udvendige gulvlister i stedet for normale sokler. Hængslerne er, som traditionen foreskriver, synlige og giver en ekstra stor åbningsvinkel.

HÅNDMALET

Kvänums indenforliggende modeller er i de fleste tilfælde lavet af varsomt håndmalet ask, som både er en hård træsort og giver en smuk åring under den håndmalede overflade. Kabinetterne bliver altid malet færdigt efter montering for at forstærke det ægte pladsbyggede udseende.

SORTIMENT

Kvänum tilbyder flere indenforliggende lågemodeller, som er adskilt fra hinanden af forskellige rammeprofiler og fyldninger – alt sammen for at de skal passe til vindueskarme, dørkarme, stuk m.v. i forskellige arkitekturer og stilarter. Disse modeller omfatter Sundby, Broby, Dalby, Vikby, Forsby og Utby.

KVÄNUMS FORMSTABILITET KONTRA MASSIVE LÅGER

Den vigtigste faktor for levetiden er Kvänums unikke formstabile lågekonstruktion med gerede hjørner. Med massive låger vil der på grund af temperatur- og fugtforandringer ofte opstå sprækker i samlingen mellem ramme og rammefyldning, og genstridige låger og skuffefronter skal løbende justeres, men Kvänums konstruktion eliminerer stort set denne risiko.

large_Sparre_dimgra-1-529x352

20’ERNES KLASSICISME

Allerede omkring 1910 fornemmede man en forsigtig reaktion mod århundredeskiftets stil. Den blev strammere og mindre ornamenteret – der var med andre ord færre ranker og blade. Man har kaldt det for 20’ernes klassicisme. Husene havde referencer til antikken og 1700-tallets Sverige i form af pilastre og lunette-vinduer. Man havde en påfaldende fornemmelse for farver og materialer.

Flere og flere byggede selv, typehuse begyndte at blive populære, og en standard begyndte at tage form. Interiøret i huse og bylejligheder blev enklere og mere strømlinet. Indretningen skulle være praktisk og hygiejnisk. 20’ernes klassicisme banede vejen for funkis. Men århundredeskiftets stil blev hængende. Høje skabe og låger med glatte fyldninger og enkle profiler, marmor, kvadratiske hvide klinker med smal fuge, paneler i perlestaf og skakternet gulv er kendetegnende for 20’erne.

»
large_Sparre_dimgra-5-529x352
Essen_Dunvit_malmo-529x345

TIDSTYPISK KONSTRUKTION

Skabe fra denne periode er karakteriseret ved, at halvdelen af lågen går ind i kabinettet, og at den anden halvdel ligger uden på kabinettet – en såkaldt overfals. Denne konstruktion blev gjort mulig af en ny hængselteknik, hvorved man kunne skjule sprækken mellem låge og kabinet. Helt frem til 1970’erne var det denne konstruktion, der var dominerende. Kvänums falsede indretningselementer er konstrueret på netop denne måde.

Falsningen giver lågen et pænt udseende med synlige hængsler og en stor åbningsvinkel. Ligesom de indenforliggende modeller fra århundredeskiftet er disse karakteriseret ved, at låger og skuffefronter i overensstemmelse med traditionen er adskilt fra hinanden ved hjælp af tidstypiske lister. Disse modeller fås med indtrukne sokler eller udvendige gulvlister, der løber hele vejen rundt i rummet.

SPRØJTE- ELLER HÅNDMALING

De falsede lågemodeller fås med sprøjte- eller håndmaling på ask, som både er en hård træsort og giver en smuk åring gennem malingen. De falsede modeller fås desuden i forskellige træsorter og med forskellige overfladebehandlinger.

SORTIMENT

Kvänums falsede lågemodeller fås med forskellige rammebredder og med rundede eller lige inder- og yderprofiler på rammen, så de passer til forskellige arkitekturer og stilarter. Disse modeller omfatter Sparre, Essen, Kruse, Linné, Trolle, Banér og Tegnér.

KVÄNUMS FORMSTABILITET KONTRA MASSIVE LÅGER

Den vigtigste faktor for levetiden er Kvänums unikke formstabile lågekonstruktion med gerede hjørner. Med massive låger vil der på grund af temperatur- og fugtforandringer ofte opstå sprækker i samlingen mellem ramme og rammefyldning, og genstridige låger og skuffefronter skal løbende justeres, men Kvänums konstruktion eliminerer stort set denne risiko.

large_Baner_dunvit-1-529x400

FUNKIS

Stockholmsudstillingen i 1930 blev gennembruddet for modernismen i Sverige. Det praktiske var smukt – enkle former, rene flader. Krummelurer, ranker og ornamenter var en saga blot. I folkemunde blev “funktionalisme” til “funkis”. Møblement og tekstiler fulgte ofte med fra århundredeskiftet. Men i et rum var det funkissen, der regerede med sine lige linjer og glatte flader. Køkkenet blev til et lille laboratorium. Der blev introduceret nye materialer. For at opnå den helt rigtige funkisfornemmelse ordinerer vi skabslåger med overfals samt glasskuffer til tørvarer, glatte klinker, køkkenbordplade i rustfrit stål, stikkontakter i bakelit og klikhåndtag.

large_Baner_dunvit_2-1-529x406

RETRO

Visse idéer er for gode til at gå i glemmebogen. Da vi i sin tid tegnede køkkenlågen Banér, var der ingen, der havde regnet med, at den stadig ville pryde skabe langt ind i det nye årtusinde. Før den blev adlet, hed lågen slet og ret Slät (“Glat”). Stilen var stram. Det var i 40’erne og 50’erne. Den svenske velfærdsmodel i form af “folkhemmet” begyndte at tage form. Kvänums retroserie ligger i forlængelse af funkisstilen: enkel, ukompliceret og praktisk. Vinklede skabe med mindre dybe hylder i bunden og skydelåge er et must. Under overfladen finder man vores førsteklasses håndværk.

»
large_Baner_parlgron-6-529x353
large_Baner_dunvit_2-3-529x353
Stilar_Baner_retro-529x343

Retro – falsede lågemodeller på en ny måde

Kvänums retrostil er baseret på lågerne Banér og Trolle – falsede lågemodeller, som er kendetegnet ved, at halvdelen af lågens bredde går ind i kabinettet, mens den anden halvdel ligger uden på kabinettet, en såkaldt overfalsning. Falsen giver lågen et pænt udseende med synlige hængsler og en stor åbningsvinkel.

Grip_rokt_ek_Bergen-529x334

INNOVATION

Det første år i det nye årtusinde bød på et radikalt anderledes design. I løbet af et århundrede har køkkenet forvandlet sig fra at være et tilberedningsområde til at være en salon, hvor værter omgås med sine gæster. De nye technokøkkener i kompositmaterialer er karakteriseret ved minimalisme med glatte flader, skjulte funktioner og åbne rum. Ingen trend eksisterer i et vakuum. Den nye minimalisme hentede inspiration fra den italienske 50’er-stil og ikke mindst fra det amerikanske Case Study-projekt – en serie eksperimenter, der blev udført i årtierne efter anden verdenskrig. Glashusene, der klamrer sig til klippeskråningerne over Stillehavet uden for Los Angeles og San Francisco, har i dag opnået kultstatus. Case Study-æstetikken var til gengæld kraftigt påvirket af den spartanske og enkle japanske indretningskunst.

»
Grip-529x530
Brahe_ek_vitbonad_ex_2-529x353
Brahe_Dim_Varmdo_2-529x398
Brahe_Dim_Varmdo_1-529x353
I skæringspunktet mellem det stramt minimalistiske og det nordisk rene ligger Kvänums Innovation – avanceret design, omhyggelig ingeniørkunst og ægte håndværk i velafbalanceret forening. Kvänums innovative stil er blevet belønnet med flere designpriser, og vores indretninger er blevet udvalgt til flere arkitektoniske objekter, der har fået stor opmærksomhed. Når man gransker detaljerne, træder de unikke egenskaber frem.

Innovative indretninger kan komme til at se ens ud. Men det, som på overfladen ligner så meget andet, viser sig ved nærmere eftersyn at være et ganske andet produkt. Små detaljer i design, konstruktion og materiale gør en stor forskel – både for den visuelle og den praktiske oplevelse.

Klart definerede fritstående enheder skaber et rent udtryk. Slanke og skarpt aftegnede sprækker mellem låger og skuffefronter skaber distinktion.

Tynde bordplader styrker det rene formsprog og fornemmelsen af, at man har med møbler at gøre. Store lokaler får en rumlig afgrænsning og en harmonisk enkelthed i kraft af et unikt system af vægpaneler.

Kvänum Innovation kombinerer et stilrent formsprog med materialer og håndværk, der skaber varme. Vi går op i detaljer, uanset hvad vi laver. Det giver vores indretning en helt unik karakter.

DESIGN MED ELLER UDEN GREB?

Vores heldækkende modeller i innovativ stil omfatter Brahe, Lindö og Hamilton. Brahe og Lindö er glatte låger, mens Hamilton er en fyldningslåge. Disse låger fås i en række forskellige træsorter og med forskellige overfladebehandlinger. Lågemodellernes udtryk understreges desuden ved valg af greb og knopper. Hvis man i stedet ønsker et design helt uden greb, kan alle modeller leveres med manuelt eller elektrisk push-out.

DESIGN MED INTEGRERET GREB

På vores lågemodel Grip er grebet, som normalt er af massivt træ, integreret i lågen.Grip kan leveres i en række forskellige træsorter og med forskellige overfladebehandlinger.