HVILKEN STIL PASSER TIL DIT HJEM?

BOOK MØDE
inredning_hela_hemmet3-529x375

INDRETNING TIL HELE HJEMMET

En gennemgående stil skaber ro og harmoni i hjemmet. Det samme gælder en indretning, der tilpasses husets arkitektur. I hvert fald hvis du spørger os. Det vigtigste er, at du får det, som du vil, også selvom du bryder stilen. Stilbrud skal gøres med omtanke og finesse og kræver både planlægning og indsigt. Kvänum har unikke muligheder for at tilpasse indretningen til hver eneste krog i dit hjem – køkken, soveværelse, børneværelse, badeværelse, arbejdsværelse, bibliotek, vinkælder, grovkøkken og bryggers. Og det er som sagt dig, der bestemmer, hvor skabet skal stå.


Stilguide-529x350

LILLE STILGUIDE

Jugend, 20’ernes klassicisme eller modernisme. En herregård fra 1800-tallet, en herskabslejlighed, en villa fra 20’erne eller funkis fra 30’erne og 40’erne – hver tidsperiode har sin arkitektur og sit udtryk. I mere end 95 år har Kvänum fordybet sig i de traditionelle stilarter. Vi er tro mod historien og dens udtryk, samtidig med, at vi kombinerer den med moderne kvalitet og funktion. Og vi er kendte for vores stabile låger og skuffer med gerede hjørner. F.eks. fremhæver de indenforliggende modeller arkitekturen fra århundredeskiftet. Fra 1920’erne og frem er det de falsede modeller, der dominerer. Skandinavisk enkelthed og tidløs skønhed er kendetegnende for vores traditionelle interiør, mens produkterne passer lige godt i både gamle som nye huse.

large_Sundby_rokgra_2-1-529x353

ÅRHUNDREDESKIFTE

1800-tallet var fyldt med broderede puder og mørkbejdset træ, medaljontapeter, stuk, tunge tekstiler, moseeg og ciselerede greb og kaldes empire og biedermeier. Ved udgangen af det 19. århundrede begyndte der at ske noget. Det startede med kunst- og håndværksbevægelsen (Arts and Crafts) i England og fortsatte med jugend, stile floreale, art nouveau, liberty style og Skønvirke – kært barn har mange navne. Det nye århundrede gjorde entré med bølgende linjer og bugtende ranker. I Skandinavien genopdagede man den gustavianske arv, hvor indretning og inventar blev lysere.


large_Sparre_dimgra-1-529x352

20’ERNES KLASSICISME

Allerede omkring år 1910 oplevede man en forsigtig reaktion mod århundredeskiftets stil. Arkitekturen og udsmykningen blev strammere og mindre ornamenteret – der var med andre ord færre ranker og blade. Man har kaldt dette for 20’ernes klassicisme. Husene havde referencer til antikken og 1700-tallet i form af pilastre og lunette-vinduer og en påfaldende fornemmelse for farver og materialer.
Flere og flere byggede selv, typehuse begyndte at blive populære og en standard begyndte at tage form. Interiøret i huse og lejligheder blev enklere og mere strømlinet, mens indretningen skulle være praktisk og hygiejnisk. 20’ernes klassicisme banede vejen for funkis, men århundredeskiftets stil varede ved. Høje skabe til loft, låger med glatte fyldninger og enkle profiler, marmor, kvadratiske hvide klinker med smal fuge, paneler i perlestaf og skakternet gulv er kendetegnende for 1920’erne.


large_Baner_dunvit-1-529x400

FUNKIS

Stockholmudstillingen i år 1930 blev gennembruddet for modernismen i Sverige. Det praktiske var smukt, og bestod af enkle former og rene flader. Krummelurer, ranker og ornamenter var væk. I folkemunde blev “funktionalisme” til “funkis”. Møblement og tekstiler fulgte ofte med fra århundredeskiftet, men i et rum var det funkissen der regerede med sine lige linjer og glatte flader. Køkkenet blev til et lille laboratorium, hvor der blev introduceret nye materialer.
For at opnå den helt rigtige funkisfornemmelse anbefaler vi skabslåger med overfals samt glasskuffer til kolonialvarer, glatte klinker, køkkenbordplader i rustfrit stål, stikkontakter i bakelit og klikhåndtag.

large_Baner_dunvit_2-1-529x406

RETRO

Visse idéer er for gode til at gå i glemmebogen. Da vi i sin tid tegnede køkkenlågen Banér, var der ingen, der havde regnet med, at den stadig ville være eftertragtet langt ind i det nye årtusinde. Tidligere, hed lågen slet og ret Slät (“Glat”). Stilen var stram og opstod i 40’erne og 50’erne, da den skandinaviske velfærdsmodel begyndte at tage form. Kvänums retroserie ligger i forlængelse af funkisstilen: enkel, ukompliceret og praktisk. Vinklede skabe med mindre dybe hylder i bunden og skydelåger er et must. Under overfladen finder man vores førsteklasses håndværk.


Grip_rokt_ek_Bergen-529x334

CONTEMPORARY

Det første år i det nye årtusinde bød på et radikalt anderledes design. I løbet af et århundrede har køkkenet forvandlet sig fra at være et tilberedningsområde til at være en salon, hvor værterne omgås med gæsterne. De nye technokøkkener i kompositmaterialer er karakteriseret ved minimalisme med glatte flader, skjulte funktioner og åbne rum. Den nye minimalisme hentede inspiration fra den italienske 50’er-stil og ikke mindst fra de amerikanske Case Study-Houses – en serie eksperimenter, der blev udført på den amerikanske vestkyst i årtierne efter anden verdenskrig. Glashuse, der klamrer sig til klippeskråningerne over Stillehavet uden for Los Angeles og San Francisco, har i dag opnået kultstatus. Case Study-æstetikken var til gengæld kraftigt påvirket af den spartanske og enkle japanske indretningskunst.