1800-tallet var fyldt med broderede puder og mørkbejdset træ, medaljontapeter, stuk, tunge tekstiler, moseeg og ciselerede greb og kaldes empire og biedermeier. Ved udgangen af det 19. århundrede begyndte der at ske noget. Det startede med kunst- og håndværksbevægelsen (Arts and Crafts) i England og fortsatte med jugend, stile floreale, art nouveau, liberty style og Skønvirke – kært barn har mange navne. Det nye århundrede gjorde entré med bølgende linjer og bugtende ranker. I Skandinavien genopdagede man den gustavianske arv, hvor indretning og inventar blev lysere.
Hos Kvänum har vi fokus på helheden – hjemmets overordnede stil, rummets størrelse, loftshøjden, låger og lister med profiler, toplister med hulkehl, brede karme, søjler, fasede klinker og træbrædder på væggen – alle er de vigtige bestanddele i en stil fra århundredeskiftet. Det gælder også materialevalget: knopper i porcelæn, konkave greb i tin, en vask i et keramisk materiale og marmorbordplader er i den grad Belle Époque.
Indtil starten af 1900-tallet blev inventar til boligen bygget på stedet. I denne periode var låger og skuffer typisk placeret indvendigt i skabskabinettet. Hos Kvänum er de såkaldt indenforliggende skabe kendetegnet ved, at vi ikke har brugt genveje for at forenkle disse traditionelle produkter.
Udover lågernes placering indvendigt i kabinettet er der andre detaljer, som er typiske for århundredeskiftet, f.eks. at låger og skuffefronter er adskilt fra hinanden med tidstypiske forrammer, samt, at lågerne lukker mod bunden af skabet i stedet for mod simplere lister. Den solide karakter opnås også ved, at skabene indrammes af udvendige gulvlister i stedet for af normale tilbagetrukne sokler. Hængslerne er, som traditionen foreskriver, synlige og giver en ekstra stor åbningsvinkel.
Kvänum tilbyder flere indenforliggende lågemodeller, som er adskilt fra hinanden af forskellige rammeprofiler og fyldninger – alt sammen for at de skal passe til vindueskarme, dørkarme, stuk m.v. i forskellige arkitektoniske og stilarter.
Allerede omkring år 1910 oplevede man en forsigtig reaktion mod århundredeskiftets stil. Arkitekturen og udsmykningen blev strammere og mindre ornamenteret – der var med andre ord færre ranker og blade. Man har kaldt dette for 20’ernes klassicisme. Husene havde referencer til antikken og 1700-tallet i form af pilastre og lunette-vinduer og en påfaldende fornemmelse for farver og materialer.
Flere og flere byggede selv, typehuse begyndte at blive populære og en standard begyndte at tage form. Interiøret i huse og lejligheder blev enklere og mere strømlinet, mens indretningen skulle være praktisk og hygiejnisk. 20’ernes klassicisme banede vejen for funkis, men århundredeskiftets stil varede ved. Høje skabe til loft, låger med glatte fyldninger og enkle profiler, marmor, kvadratiske hvide klinker med smal fuge, paneler i perlestaf og skakternet gulv er kendetegnende for 1920’erne.
Visse idéer er for gode til at gå i glemmebogen. Da vi i sin tid tegnede køkkenlågen Banér, var der ingen, der havde regnet med, at den stadig ville være eftertragtet langt ind i det nye årtusinde. Tidligere, hed lågen slet og ret Slät (“Glat”). Stilen var stram og opstod i 40’erne og 50’erne, da den skandinaviske velfærdsmodel begyndte at tage form. Kvänums retroserie ligger i forlængelse af funkisstilen: enkel, ukompliceret og praktisk. Vinklede skabe med mindre dybe hylder i bunden og skydelåger er et must. Under overfladen finder man vores førsteklasses håndværk.
Stockholmudstillingen i år 1930 blev gennembruddet for modernismen i Sverige. Det praktiske var smukt, og bestod af enkle former og rene flader. Krummelurer, ranker og ornamenter var væk. I folkemunde blev “funktionalisme” til “funkis”. Møblement og tekstiler fulgte ofte med fra århundredeskiftet, men i et rum var det funkissen der regerede med sine lige linjer og glatte flader. Køkkenet blev til et lille laboratorium, hvor der blev introduceret nye materialer.
For at opnå den helt rigtige funkisfornemmelse anbefaler vi skabslåger med overfals samt glasskuffer til kolonialvarer, glatte klinker, køkkenbordplader i rustfrit stål, stikkontakter i bakelit og klikhåndtag.
Det første år i det nye årtusinde bød på et radikalt anderledes design. I løbet af et århundrede har køkkenet forvandlet sig fra at være et tilberedningsområde til at være en salon, hvor værterne omgås med gæsterne. De nye technokøkkener i kompositmaterialer er karakteriseret ved minimalisme med glatte flader, skjulte funktioner og åbne rum. Den nye minimalisme hentede inspiration fra den italienske 50’er-stil og ikke mindst fra de amerikanske Case Study-Houses – en serie eksperimenter, der blev udført på den amerikanske vestkyst i årtierne efter anden verdenskrig. Glashuse, der klamrer sig til klippeskråningerne over Stillehavet uden for Los Angeles og San Francisco, har i dag opnået kultstatus. Case Study-æstetikken var til gengæld kraftigt påvirket af den spartanske og enkle japanske indretningskunst.
I skæringspunktet mellem det stramt minimalistiske og det nordisk rene ligger Kvänums Contemporary – avanceret design, omhyggelig ingeniørkunst og ægte håndværk i velafbalanceret forening. Kvänums innovative stil er blevet belønnet med flere designpriser og vores indretninger er blevet udvalgt til flere arkitektoniske mesterværker, der har fået stor opmærksomhed.
Innovative indretninger kan komme til at se ens ud, men det som på overfladen ligner så meget andet, viser sig ved nærmere eftersyn at være et ganske andet produkt. Små detaljer i design, konstruktion og materialer gør en stor forskel – både for den visuelle og den praktiske oplevelse.
Klart definerede fritstående enheder skaber et rent udtryk. Slanke og skarpt aftegnede sprækker mellem låger og skuffefronter fremhæver detaljerne. Tynde bordplader styrker det rene formsprog og fornemmelsen af, at man har med møbler at gøre. Store lokaler får en rumlig afgrænsning og en harmonisk enkelthed i kraft af veldefinerede flader. Kvänum Contemporary kombinerer et stilrent formsprog med materialer og håndværk, der skaber varme.